Música jazz!! :D

Molt bones a tots!!!!

Avui us vinc a parlar sobre la música jazz.
La música jazz és una música que va nèixer a Nova Orleans a finals del segle XIX. En un començament, aquesta música no se l'anomenava tal i com s'anomena avui en dia, sinó que era coneguda com ragtime i  més tard dixieland,  fins que, allà cap a l'any 1920 amb l'estil de música Chicago es comença a anomenar
com JAZZ.
La etapa del jazz està divida per diferents estils de música:

Ragtime: interpretat pels pianistes de ragtime o entertainers, era interpretat cap allà al 1900. Aquest estil era  conegut com ragtime.
Nova Orleans: al voltant de l'any 1910 aquesta música va començar-se a anomenar dixieland. Aquesta música anomena les imitacions de l'estil Nova Orleans que feien els blancs.
Chicago: era música suau que es solia tocar en locals nocturns. És a Chicago on aquesta música es comença a anomenar JAZZ cap a l'any 1920.
Swing: és una música molt ballable, és per això que es diu que té molt de "swing". El ritme característic d'aquest estil és la corxera amb punt-semicorxera. Surgeix cap a l'any 1930.
Be-bop: sorgeix com a rebuig a l'edulcorat i comercial Swing l'any 1940.
Cool:  no és una música ballable ni fàcil d'escoltar a diferència del swing. La pulsació d'aquest estil és totalment mecànica. Aquest estil surgeix al voltant de l'any 1950.
Third-Stream: és un moviment d'aproximació a la música contemporània europea. La composició passa per damunt de la intepretació. Aquest estil surgeix en la dècada dels 50 al igual que el cool.
Free jazz: és una tendència que neix als anys 60 i és un estil que dóna màxima llibertat als músics per improvisar. És per això que se'n diu free jazz.
Fusió: és una música que prové de la mescla de música brasilera, llatinoamericana i jazz-rock l'any 1970.


Una vegada explicats aquests estils us vull parlar una mica sobre el jazz a Catalunya.
Tete Montoliu va ser un gran jazzista el qual va donar lloc a aquest estil a Catalunya gràcies a l'empeny de la seva mare, enamorada d'aquest estil. Aquest gran artista ja era un gran jazzista però va ser el vibrafonista Lionel Hampton qui va fer que arribés molt més lluny convidant-li a tocar amb la seva Big Band.








No hay comentarios:

Publicar un comentario